போர்
See also: பார்
Tamil
Etymology
Inherited from Proto-Dravidian *pōr, cognate with Telugu పోరు (pōru), Old Kannada ಪೋರ್ (pōr) and Malayalam പോർ (pōṟ).
Pronunciation
- IPA(key): /poːɾ/
Audio: (file)
Noun
போர் • (pōr) (plural போர்கள்)
Declension
| Declension of போர் (pōr) | ||
|---|---|---|
| Singular | Plural | |
| Nominative | போர் pōr |
போர்கள் pōrkaḷ |
| Vocative | போரே pōrē |
போர்களே pōrkaḷē |
| Accusative | போரை pōrai |
போர்களை pōrkaḷai |
| Dative | போருக்கு pōrukku |
போர்களுக்கு pōrkaḷukku |
| Genitive | போருடைய pōruṭaiya |
போர்களுடைய pōrkaḷuṭaiya |
| Singular | Plural | |
| Nominative | போர் pōr |
போர்கள் pōrkaḷ |
| Vocative | போரே pōrē |
போர்களே pōrkaḷē |
| Accusative | போரை pōrai |
போர்களை pōrkaḷai |
| Dative | போருக்கு pōrukku |
போர்களுக்கு pōrkaḷukku |
| Benefactive | போருக்காக pōrukkāka |
போர்களுக்காக pōrkaḷukkāka |
| Genitive 1 | போருடைய pōruṭaiya |
போர்களுடைய pōrkaḷuṭaiya |
| Genitive 2 | போரின் pōriṉ |
போர்களின் pōrkaḷiṉ |
| Locative 1 | போரில் pōril |
போர்களில் pōrkaḷil |
| Locative 2 | போரிடம் pōriṭam |
போர்களிடம் pōrkaḷiṭam |
| Sociative 1 | போரோடு pōrōṭu |
போர்களோடு pōrkaḷōṭu |
| Sociative 2 | போருடன் pōruṭaṉ |
போர்களுடன் pōrkaḷuṭaṉ |
| Instrumental | போரால் pōrāl |
போர்களால் pōrkaḷāl |
| Ablative | போரிலிருந்து pōriliruntu |
போர்களிலிருந்து pōrkaḷiliruntu |
Derived terms
- போராடு (pōrāṭu)
- போராட்டம் (pōrāṭṭam)
- போர்க்கடம் (pōrkkaṭam)
- போர்க்கடா (pōrkkaṭā)
- போர்க்கத்தி (pōrkkatti)
- போர்க்களம் (pōrkkaḷam)
- போர்க்காளை (pōrkkāḷai)
- போர்க்கெழுவஞ்சி (pōrkkeḻuvañci)
- போர்க்கோலம் (pōrkkōlam)
- போர்ச்சயப்பாவை (pōrccayappāvai)
- போர்ச்சேவல் (pōrccēval)
- போர்நிறம் (pōrniṟam)
- போர்ப்பறை (pōrppaṟai)
- போர்ப்பூ (pōrppū)
- போர்மகள் (pōrmakaḷ)
- போர்மடந்தை (pōrmaṭantai)
- போர்முகம் (pōrmukam)
- போர்மூட்டு (pōrmūṭṭu)
.
Descendants
- → Sinhalese: පොරය (poraya)
References
- Johann Philipp Fabricius, Na. Kadirvelu Pillai, David W. McAlpin, Rajagopal Subramanian, University of Madras, Miron Winslow (2022) “போர்”, in Digital Dictionaries of South India [Combined Tamil Dictionaries]
This article is issued from Wiktionary. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.