நெஞ்சு
Tamil
    
    Etymology
    
Inherited from Proto-Dravidian *neñ-cV (“mind, heart, pith”). Cognate with Malayalam നെഞ്ച് (neñcŭ).
Pronunciation
    
- IPA(key): /n̪ɛɲd͡ʑʊ/, [n̪ɛɲd͡ʑɯ]
 Audio (file) 
Noun
    
நெஞ்சு • (neñcu)
Declension
    
| u-stem declension of நெஞ்சு (neñcu) | ||
|---|---|---|
| Singular | Plural | |
| Nominative | நெஞ்சு  neñcu  | 
நெஞ்சுகள்  neñcukaḷ  | 
| Vocative | நெஞ்சே  neñcē  | 
நெஞ்சுகளே  neñcukaḷē  | 
| Accusative | நெஞ்சை  neñcai  | 
நெஞ்சுகளை  neñcukaḷai  | 
| Dative | நெஞ்சுக்கு  neñcukku  | 
நெஞ்சுகளுக்கு  neñcukaḷukku  | 
| Genitive | நெஞ்சுடைய  neñcuṭaiya  | 
நெஞ்சுகளுடைய  neñcukaḷuṭaiya  | 
| Singular | Plural | |
| Nominative | நெஞ்சு  neñcu  | 
நெஞ்சுகள்  neñcukaḷ  | 
| Vocative | நெஞ்சே  neñcē  | 
நெஞ்சுகளே  neñcukaḷē  | 
| Accusative | நெஞ்சை  neñcai  | 
நெஞ்சுகளை  neñcukaḷai  | 
| Dative | நெஞ்சுக்கு  neñcukku  | 
நெஞ்சுகளுக்கு  neñcukaḷukku  | 
| Benefactive | நெஞ்சுக்காக  neñcukkāka  | 
நெஞ்சுகளுக்காக  neñcukaḷukkāka  | 
| Genitive 1 | நெஞ்சுடைய  neñcuṭaiya  | 
நெஞ்சுகளுடைய  neñcukaḷuṭaiya  | 
| Genitive 2 | நெஞ்சின்  neñciṉ  | 
நெஞ்சுகளின்  neñcukaḷiṉ  | 
| Locative 1 | நெஞ்சில்  neñcil  | 
நெஞ்சுகளில்  neñcukaḷil  | 
| Locative 2 | நெஞ்சிடம்  neñciṭam  | 
நெஞ்சுகளிடம்  neñcukaḷiṭam  | 
| Sociative 1 | நெஞ்சோடு  neñcōṭu  | 
நெஞ்சுகளோடு  neñcukaḷōṭu  | 
| Sociative 2 | நெஞ்சுடன்  neñcuṭaṉ  | 
நெஞ்சுகளுடன்  neñcukaḷuṭaṉ  | 
| Instrumental | நெஞ்சால்  neñcāl  | 
நெஞ்சுகளால்  neñcukaḷāl  | 
| Ablative | நெஞ்சிலிருந்து  neñciliruntu  | 
நெஞ்சுகளிலிருந்து  neñcukaḷiliruntu  | 
Derived terms
    
- நெஞ்சுகரித்தல் (neñcukarittal)
 - நெஞ்சுகல (neñcukala)
 - நெஞ்சுகாய்தல் (neñcukāytal)
 - நெஞ்சுக்கண்டரை (neñcukkaṇṭarai)
 - நெஞ்சுக்குத்து (neñcukkuttu)
 - நெஞ்சுக்கூடு (neñcukkūṭu)
 - நெஞ்சுச்சளி (neñcuccaḷi)
 - நெஞ்சுதுடித்தல் (neñcutuṭittal)
 - நெஞ்சுத்திடுக்கம் (neñcuttiṭukkam)
 - நெஞ்சுத்துடிப்பு (neñcuttuṭippu)
 - நெஞ்சுத்துணிவு (neñcuttuṇivu)
 - நெஞ்சுநோவு (neñcunōvu)
 - நெஞ்சுபுகைதல் (neñcupukaital)
 - நெஞ்சுபுண்ணா (neñcupuṇṇā)
 - நெஞ்சுப்பள்ளம் (neñcuppaḷḷam)
 - நெஞ்சுப்புண் (neñcuppuṇ)
 - நெஞ்சுரம் (neñcuram)
 - நெஞ்சுறைப்பு (neñcuṟaippu)
 - நெஞ்சுள் (neñcuḷ)
 - நெஞ்சுவட்டு (neñcuvaṭṭu)
 
References
    
- University of Madras (1924–1936) “நெஞ்சு”, in Tamil Lexicon, Madras [Chennai]: Diocesan Press
 
    This article is issued from Wiktionary. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.